Superfood XXI wieku – młody jęczmień

Historia upraw jęczmienia sięga wielu wieków wstecz, a powszechność jego sadzenia związana jest z jego właściwościami. Choć jest to zboże jednoroczne, cechuje się wyjątkową odpornością na trudne warunki i zmiany klimatyczne. Poza powszechnością w jego uprawie, od kilku lat młody jęczmień zyskał niewiarygodną popularność jako panaceum na rozmaite dolegliwości. Obok młodej pszenicy, spiruliny i chlorelli, jest to najchętniej wybierany superfood wśród fanów zdrowego odżywiania.

Właściwości młodego jęczmienia

To cenne zboże zawiera w swoim składzie szeroką gamę drogocennych składników, m.in:

  • witaminy z grupy B
  • witamina C i E, K
  • beta-karoten
  • cynk
  • żelazo
  • wapń 
  • magnez
  • pierwiastki śladowe: bor, chrom, cynk, fosfor, potas, selen, miedź, mangan
  • aminokwas: tryptofan, metionina, cystyna, kwas glutaminowy i asparaginowy, tyrozyna
  •  kwas linolowy i linolenowy
  • chlorofil
  • błonnik
  • kwas foliowy i cholina.

Bogactwo drogocennych minerałów i witamin sprawia, że młody jęczmień stosowany jest w wielorakich schorzeniach i ich prewencji.

Spożywanie produktów zawierających jęczmień, sprzyja w walce z wysokim cholesterolem, pozwala obniżyć jego poziom oraz frakcję “złego cholesterolu” .

Duża dawka antyoksydantów wypływa, że jest on wykorzystywany walce z wolnymi rodnikami. Szczególnie są tu istotne jego właściwości przeciwzapalne, które stosuje się w leczeniu trądziku oraz owrzodzeń. Antyoksydanty mają też istotny wpływ w terapii antynowotworowej.

Chlorofil pozwala na odkwaszenie i pozbycie się substancji toksycznych z organizmu, a zatem poprawia jego funkcjonowanie. Natomiast niektóre badania potwierdzają, że miedź łagodzi zawarta w tym zbożu, zmniejsza dolegliwości w reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Młody jęczmień a odchudzanie

Zielony jęczmień cieszy się szczególnym uznaniem w walce z otyłością. Ta choroba cywilizacyjna dotyka coraz większe grono społeczeństwa i właśnie dzięki wysokiemu poziomowi błonnika naturalnego, jęczmień przyczynia się do redukcji wagi. Błonnik usprawnia metabolizm węglowodanów, reguluje poziom tłuszczów i pozwala na oczyszczenie układu pokarmowego z toksyn. Nierozpuszczalne frakcje błonnika wpływają na perystaltykę jelit, jednocześnie wykazują prewencyjne działanie w kierunku nowotworu jelita grubego.

Dodatkowo młody jęczmień może być wykorzystywany w profilaktyce cukrzycy i wielu innych schorzeń.

Jak stosować i gdzie kupić?

Młody jęczmień można zakupić w aptekach i sklepach z żywnością ekologiczną, w postaci tabletek, proszku oraz soku i rozdrobnionej trawy. Proszek możemy rozpuścić wodzie lub soku, albo dodawać sproszkowany do jogurtów, sałatek czy zup.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez azerbaijan_stockers - pl.freepik.com