Jakie właściwości ma zielony jęczmień?

Należy zdawać sobie sprawę, że zielony jęczmień z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Jest to bardzo popularny suplement diety szczególnie wśród osób, które nie tylko odchudzają się, ale również dbają o zdrową dietę. Warto również wiedzieć, że omawiany produkt jest doskonałym źródłem witamin, a także składników mineralnych. Ponadto zielony jęczmień ma w swoim składzie zdecydowanie więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, a także więcej beta-karotenu niż marchew.

Właściwości prozdrowotne

Warto mieć świadomość, że zielony jęczmień stanowi bogactwo zarówno witamin, jak i składników mineralnych. Produkt jest również doskonałym źródłem antyoksydantów, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, cynku czy magnezu. Ponadto trzeba wspomnieć, że zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. Nie wszyscy zdają sobie również sprawę, że zielony jęczmień w porównaniu do innych roślin jest bardzo bogaty w istotne aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować.

Produkt ponadto wykazuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki czemu jego działanie jest przeciwnowotworowe, przeciwzapalne czy przeciwwirusowe. Dodatkowo koniecznie trzeba zaznaczyć, że zielony jęczmień jest niezwykle pomocny w przypadku leczenia owrzodzeń czy trądziku. Wpływa także na złagodzenie bólów stawów, żołądka czy zmniejsza stany zapalne. Nie można zapomnieć, że bardzo wysoka zawartość chlorofilu będzie sprzyjała odkwaszeniu organizmu. Gwarantuje to tym samym równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że produkt jest także świetnym źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który wpływa na przyspieszenie metabolizmu tłuszczu w organizmie. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?

Warto wiedzieć, że produkty z zielonego jęczmienia rekomendowane są szczególnie osobom, których celem jest schudnięcie, ponieważ zawierają bardzo duże ilości witamin i składników mineralnych, a także błonnika. Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego znajdujące się w młodym jęczmieniu wpływają na zwiększenie uczucia sytości. Opóźniają tym samym opróżnianie żołądka. 

Z kolei błonnik rozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit. Zapobiega w ten sposób zaparciom, które jak wiadomo bardzo często mogą występować u osób podczas odchudzania. Dodatkowo naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie wyciągu z pędów jęczmienia przez panów przyczynia się do zmniejszenia masy ciała nawet o 8% w porównaniu do osób, które nie spożywały tego produktu.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez azerbaijan_stockers - pl.freepik.com